Vloerbekleding in de keuken: zo maak je de juiste keuze | Goossens Keukens

Vloerbekleding in de keuken: zo maak je de juiste keuze

Al decennialang rusten we onze keukens uit met een tegelvloer, want die is hygiënisch en duurzaam – perfect geschikt voor de keuken. Maar hoe zit het in de 21ste eeuw? Gaat de voorkeur nog altijd uit naar keramische tegels of mag je je ook laten overtuigen door parket, natuursteen of een ander vloermateriaal? Een overzichtje van de belangrijkste soorten vloerbekleding in de keuken.

De klassieker: keramische tegels

Keramische tegels zijn oerdegelijk en dat maakt ze ideaal voor in de keuken. Keramische tegels, die vervaardigd worden door dunne laagjes klei en andere minerale grondstoffen op hoge temperaturen te bakken, zijn slijt- en vormvast. In tegenstelling tot natuursteen is keramiek perfect bestand tegen water, vlekken en de meeste chemische producten. Tegels blijven dus een uitstekende keuze in de keuken.

Het stijlvolle alternatief: natuursteen

Streef je volop naar klasse? Dan kun je Blauwe hardsteen overwegen, een uniek natuurproduct. Het wordt hier in België gewonnen, het is uitzonderlijk duurzaam en gaat moeiteloos decennia mee. Bovendien ziet blauwe hardsteen er levendig uit. Zorg er wel voor dat je je vloer op voorhand laat impregneren!

Voor de authentieke durvers: parket

Hout in de keuken? Jawel, dat kan! Kies voor een houtsoort met een hoge densiteit of een lage vochtgevoeligheid, zoals eik, teak en merbau. Werk je vloer af met een beschermlaag, zodat ze lang (vlekvrij) meegaat. Toch is voorzichtigheid ook dan aanbevolen, want parket blijft altijd gevoelig voor vocht. Iets gemorst? Neem het dan onmiddellijk op en maak je vloer opnieuw droog.

De industriële look: beton

Gepolijst beton ziet er fantastisch uit in een hedendaagse, industriële keuken. Meer zelfs: je industrieel-ogende keuken is pas af met een beton- of gietvloer! De plaatsing is wel moeilijk en duur, maar daarna zit je gebeiteld!