Vacuüm koken: smakelijke, verse en snel bereide gerechten | Goossens Keukens

Vacuüm koken: smakelijke, verse en snel bereide gerechten

In een professionele keuken was de voertaal vroeger het Frans, en dat is nog altijd deels zo. Ken jij bijvoorbeeld de Franse term ‘sous-vide’ koken? In het Nederlands betekent dit vacuüm koken, het koken van vacuümverpakte etenswaren in een waterbad of een stoomoven op een constante lage temperatuur. Dit is een unieke techniek om ultrazachte bereidingen vol smaak te maken.

Alles begint bij vacuüm verpakken

Sous-vide of vacuüm koken begint bij het vacuüm verpakken van etenswaren. Dat doe je met een vacuümmachine. Dit toestel zuigt alle lucht uit een stevige plastic verpakking, waardoor de etenswaren die erin zitten geen vocht kunnen verliezen. Een bijkomend voordeel is dat je deze zakjes alvorens ze te bereiden makkelijk in de koelkast of diepvries bewaart, waar ze nóg langer goed blijven en waar ze amper plaats innemen.

vacuum koken

Voordelen van vacuüm koken met stoom (sous-vide)

Deze unieke kooktechniek biedt heel wat voordelen:

  • Bij sous-vide koken gaat niets verloren van de smaak of het aroma van het voedsel. Integendeel, met de juiste kruiden en garnituren in de luchtvrije zak smaakt je eten zelfs nóg intenser!
  • Je eten loopt geen risico op overgaar koken door de lage constante bereidingstemperatuur.
  • Je behoudt absolute controle over de temperatuur tijdens het bereiden.
  • Sous-vide koken van vlees resulteert in uitzonderlijke zachtheid.
  • Groentjes gekookt volgens deze techniek? Ook na de bereiding kun je je gerecht makkelijk bewaren, wat ideaal is voor feestjes en cateraars.

Soorten stoomovens

Laat je groenten of vlees gewoon in de luchtvrije zak en bereid deze in je stoomoven. Zo is koken een makkie! Er bestaan verschillende soorten stoomovens, elk met hun eigen voor- en nadelen:

  • Een hogedrukstoomoven is supersnel en krachtig. De watertoevoer gebeurt via een wateraansluiting.
  • Een lagedrukstoomoven krijgt water aangevoerd uit een reservoir, waardoor er minder ovenruimte is.

Een combi-stoomoven is een veelzijdig apparaat dat je voor allerlei bereidingen gebruikt. Extra voordeel: het is makkelijk schoon te maken.