Koken met stoom: de lagedrukstoomoven ontleed | Goossens Keukens

Koken met stoom: de lagedrukstoomoven ontleed

De culinaire wereld is nogal trendgevoelig. Het ene moment moeten we allemaal met superfoods aan de slag, het andere moment is kokosolie hét onmisbare ingrediënt. Is koken met een lagedrukstoomoven dan de zoveelste rage? Zeker niet! Dankzij zijn talrijke voordelen is deze oven goed op weg om een vaste waarde in de keuken te worden – en te blijven.

Wat is het verschil tussen een hoge- en een lagedrukstoomoven?

De hogedrukstoomoven is waarschijnlijk de bekendste onder de stoomovens. Hierin worden ingrediënten met stoom bereid, terwijl de druk wordt opgevoerd tot het dubbele van de normale luchtdruk. Door deze verhoging stijgt ook het kookpunt en wordt er tot drie keer zoveel hitte overgedragen.

Hoewel je tijd wint met zo’n bereidingswijze, zijn lang niet alle soorten groenten en vlees bestand tegen de extreme temperaturen. Hier verschijnt de lagedrukstoomoven of drukloze stoomoven op het toneel. Ook deze stoomt je ingrediënten (op temperaturen tussen 40 en 100 graden), maar dan zonder druk. Zo kun je er ook kwetsbare etenswaren zoals vis in klaarmaken. Ook niet onbelangrijk: een lagedrukstoomoven is een pak goedkoper dan zijn hogedrukbroertje.

De verrassende veelzijdigheid van een lagedrukstoomoven

Stoomovens zijn de perfecte manier om verse producten te bereiden met behoud van alle smaken en voedingsstoffen, maar ze kunnen veel meer dan dat. Zo kun je een lagedrukstoomoven bijvoorbeeld ook gebruiken om:

  • Babyflesjes te steriliseren
  • Borden voor te verwarmen
  • Voedsel te ontdooien, op te warmen, te blancheren, te ontvellen, …
  • Deeg te laten rijzen,

Een lagedrukstoomoven in jouw keuken?

Een Miele DG 6100 inbouwstoomoven heeft tal van troeven, zoals de garantie op een perfect resultaat dankzij de MultiSteam-technologie, drie bereidingsniveaus, een extra grote inhoud, automatische programma’s en onderhoudsgemak.

Iets voor jouw keuken? Voordat je overgaat tot de aankoop van een lagedrukstoomoven, denk je het best even na over:

  • De gewenste inhoud van de stoomoven: zeker bij combi-stoomovens, waar je bijvoorbeeld ook grotere stoofpotten als een tajine in kwijt wil kunnen, is dit belangrijk.
  • De beschikbare ruimte: lagedrukstoomovens zijn inbouwapparaten, maar kunnen meestal wel in bestaande keukenkasten worden ingebouwd.

De afvoer: er bestaan stoomovens met een reservoir, maar andere toestellen moet je dan weer op de waterleiding aansluiten.