Koken op gas of elektriciteit: de pro’s en contra’s op een rij | Goossens Keukens

Koken op gas of elektriciteit: de pro’s en contra’s op een rij

Je hoort het wel vaker: koken op gas is superieur aan koken op elektriciteit want ‘alle chef-koks koken op gas’. Maar wat is daarvan aan? En hoe zit het in jouw eigen keuken? Kies je voor een gasfornuis of toch maar een keramische of inductiekookplaat?

Voordelen van koken op gas

Koken op gas biedt wel degelijk enkele straffe voordelen voor wie graag in de keuken staat:

  • Een gasvuur haalt een hoger rendement dan een klassiek elektrisch vuur. Daardoor verbruik je minder energie voor dezelfde warmteopwekking.
  • Bovendien is gas momenteel goedkoper dan elektriciteit.
  • Je potten en pannen worden sneller warm op een gasfornuis.
  • Voor veel mensen is koken op gas de meest vertrouwde manier van koken. Ze kennen de kneepjes van het vak en weten perfect hoe je een biefstuk mooi gaart op een gasvuur, bijvoorbeeld.

Nadelen van gas

Alle roem en faam ten spijt, heeft een gasvuur ook enkele nadelen:

  • Een gasfornuis is minder makkelijk te reinigen en vergt meer onderhoud. Water, vet, kruimels, … komen steevast tussen de kookplaten terecht.
  • Koken op gas brengt enkele veiligheidsrisico’s met zich mee. Hoewel de laatste technologie in gasfornuizen speciaal ontwikkeld is om veiliger te kunnen koken, blijft de hitte van een gasvuur – net zoals dat van een keramische kookplaat, trouwens – gevaarlijk voor kinderen. Een inductiekookplaat is zonder enige twijfel de veiligste optie.
  • Tijdens het koken komt er roet vrij, waardoor je keuken sneller vuil wordt.

Vergelijking met een elektrische kookplaat

Volgens chef-kok Vital Mafrans van restaurant Kookhuys Mafrans is het niet langer waar dat alle chef-koks op een gasvuur koken: “Het tij is aan het keren. De topchefs koken nu allemaal met inductie. Je kunt ook veel nauwkeuriger werken met een inductievuur en die nauwkeurigheid wordt belangijker in de keuken.” Een elektrische inductiekookplaat is snel, veilig en onderhoudsvriendelijk. Ze biedt een hoog rendement, al blijft koken op gas door de lage prijs van aardgas goedkoper. Verder zijn zowel een goed gasvuur als een nieuwe inductiekookplaat behoorlijk duur in aankoop.

Ten slotte hangt de keuze voor een bepaald kookvuur of fornuis sterk af van de stijl die je in je keuken wil creëren. Ga je voor landelijk of retro, dan is een gasvuur logischer dan in een ultramoderne loftkeuken.