Inductie koken in de kijker | Goossens Keukens

Inductie koken in de kijker

Wie een nieuwe keuken installeert of een bestaande keuken renoveert, weet dat er heel wat keuzes bij komen kijken. Je moet bijvoorbeeld de vorm en indeling bepalen, en beslissen welke materialen en welk kleurenpalet je wil. Alsof dat nog niet moeilijk genoeg is, heb je ook nog eens keuze uit koken op gas, koken op elektriciteit en… koken op inductie. Om je alvast van deze zorg te verlossen, leggen we hier in detail uit wat inductie koken nu precies is, en wat het de moeite waard maakt.

De magie van magnetisme

Koken op inductie betekent dat je een beroep doet op elektriciteit, maar zonder dat je kookplaat zelf een warmte-element bevat. Spoelen creëren een magnetisch veld boven de kookplaat waardoor er stroom ontstaat in de pannen die je erop zet. Die stroom wordt op haar beurt omgezet in warmte, dankzij de weerstand die het materiaal van de pan biedt. Dat je tot slot met die warmte aan de slag kan om lekker eten te maken, spreekt voor zich.

Speciale pannen voor je inductiekookplaat

Doordat de bodem van je pan die elektromagnetische straling moet aankunnen en de warmte goed moet geleiden en verdelen, is niet eender welke pan geschikt om op een inductiekookplaat te gebruiken. De geschikte pannen herken je aan een speciaal logo. Maar ook gietijzeren pannen kunnen bijvoorbeeld perfect dienen, aangezien ze dikke wanden en bodems hebben.

inductie koken

De voordelen van inductie koken

Dat je er nieuwe potten en pannen voor moet aanschaffen, is misschien een nadeel van inductie koken (tenzij je natuurlijk al lang naar het perfecte excuus zoekt om die versleten kookpotten van je grootmoeder eindelijk eens naar de kelder te verbannen), maar verder biedt koken met een inductievuur niets dan voordelen.

  • Gedaan met schrobben! Op een inductievuur kan niets aan- of inbranden, waardoor het de meest onderhoudsvriendelijke keukenoplossing is.
  • Het is volkomen veilig. Terwijl de pitten van een gasfornuis verraderlijk warm kunnen zijn zelfs al is de vlam uit, weet je met een inductiekookplaat perfect waar je aan toe bent: zolang de lichtjes branden, is de plaat te warm om aan te raken.
  • Een inductiekookplaat haalt het maximum uit zijn energiebron: er gaat geen warmte verloren, aangezien de verhitting in de bodem van de pot ontstaat. Hierdoor haal je met inductie koken een rendement van 90%, terwijl dat bij een gasvuur slechts 60% is.

Krijg je het helemaal warm bij de gedachte aan koken op inductie? Neem snel contact met ons op! Wat dacht je bijvoorbeeld van een kookplaat-en-dampkap in één?