Een vaatwasser kopen? Zo haal je een topper in huis

Een vaatwasser kopen? Zo haal je een topper in huis

Afwassen is een vervelend klusje. Gelukkig ligt de tijd dat we de afwas altijd met de hand moesten doen al ver achter ons. Tegenwoordig vind je in de meeste keukens dan ook een vaatwasser. Heb je er nog geen of is je huidige toestel aan vervanging toe? Wil je een nieuwe vaatwasser kopen? We vertellen je graag waar je zoal op moet letten.

Cruciaal bij een vaatwasser: het verbruik

Als je kiest voor een energiezuinig toestel, kun je je energierekening aanzienlijk verlagen. Fabrikanten moeten de energieklasse (A tot G) verplicht vermelden op een vaatwasser. Behalve de energieklasse worden ook het was- en droogresultaat aangegeven met de letters A tot G.

Tegenwoordig hebben de meeste vaatwassers een A+-label, zowel voor energieverbruik als voor was- en droogresultaat.

 

Een gedeeltelijk of volledig geïntegreerde vaatwasser?

Een inbouwvaatwasser kun je deels of helemaal in je keuken integreren. Bij een gedeeltelijk geïntegreerde vaatwasser blijft het bedieningspaneel zichtbaar vanaf de buitenkant. Bij een volledig geïntegreerde afwasmachine wordt het apparaat helemaal weggewerkt en is ook het bedieningspaneel onzichtbaar.

Let op de afmetingen!

Een afwasmachine is standaard 81,5 of 86,5 centimeter hoog. De breedte is meestal 60 centimeter, al bestaan er ook compacte vaatwassers die maar 45 centimeter breed zijn. Ideaal voor wie kleiner behuisd is!

In een afwasmachine van 45 centimeter breed kunnen zo’n 8 couverts, in een vaatwasser van 60 centimer zijn dat er ongeveer 13. Uiteraard is dat ook afhankelijk van de indeling binnenin.

Vaatwasprogramma’s

Bij de meeste vaatwassers zijn er diverse wasprogramma’s mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan:

  • kort programma
  • voorspoelprogramma
  • ecoprogramma
  • automatische programma’s met diverse temperaturen

Let erop dat je altijd het juiste programma gebruikt. Zo gebruik je voor zwaarbevuilde vaat het best een voorspoelprogramma. Bij vaat die minder vuil is (bijvoorbeeld van je ontbijt) volstaat een programma op 40 à 50 graden. Denk aan het milieu!

Een vaatwasser kopen? Vraag advies!

Twijfel je welk type vaatwasser het best geschikt is voor jouw situatie? Wil je meer uitleg over extra functies? Vraag gerust advies aan onze experts!