Wat is het ideale materiaal voor de spatwand in je keuken? | Goossens Keukens

Wat is het ideale materiaal voor de spatwand in je keuken?

Een spatwand vangt spatten van vet en water achter de spoelbak en kookplaat op. Bijna elk materiaal is geschikt als achterwand. Kies daarom in de eerste plaats een materiaal dat mooi aansluit bij het gekozen werkblad en de rest van de keuken.

Keramiek als spatwand

Keramiek is goed bestand tegen vocht en hitte. Is niet poreus en moet dus niet geïmpregneerd worden.

Natuursteen

Een spatwand uit natuursteen staat garant voor een stijlvolle, klassevolle look. Ideaal in een landelijke keuken voor een heuse keukenprinses of -prins. Natuursteen is dan wel natuurlijk en duurzaam, dit materiaal heeft wel enkele praktische nadelen. Ten eerste kan je kiezen voor een niet-poreuze steensoort, of moet je het materiaal eerst laten behandelen (impregneren). Ook dan nog blijft natuursteen relatief gevoelig voor hitte en krassen. Ten tweede is natuursteen erg zwaar, wat de installatie bemoeilijkt. En ten derde moet je rekening houden met een hoge kostprijs.

Spatwand in glas

Glas oogt modern en minimalistisch in de keuken. Een glazen spatwand is makkelijk te onderhouden, maar je ziet er wel makkelijk vlekken op. Tip: Je kunt je glazen achterwand laten kleuren of er zelfs een foto op drukken!

Roestvrij staal (inox)

Ga je voor de industriële look? Dan is roestvrij staal (ook rvs of inox genoemd) de meest voor de hand liggende keuze. Inox is hygiënisch en vet- en hittebestendig, maar kan wel krassen. Bovendien is een spatwand uit roestvrij staal gevoelig voor vlekken en streepvorming.

Composiet

Dé nieuwkomer in hedendaagse keukens: composiet. Dit materiaal is naadloos en dus erg hygiënisch. Bovendien kun je een composiet keukenachterwand en werkblad laten maken in bijzonder veel uitvoeringen, zodat je de look van je keuken helemaal onder controle hebt. Let wel: ook composiet is kras- en hittegevoelig.

Schuursponsjes zijn bij al deze bovenstaande materialen uit den boze.