Je keukenwerkblad onderhouden? De verschillende materialen | Goossens Keukens

Je keukenwerkblad onderhouden? De verschillende materialen uitgelicht

Als er één onderdeel van je keuken het zwaar te verduren krijgt, dan is het je werkblad wel. Toegegeven, wanneer het echt snel moet gaan, durf je je keukenkastjes ook al eens toegooien, maar als je de gelukkige eigenaar bent van een keuken met Blumotion-demping, kan dat helemaal geen kwaad. Voor een werkblad bestaan er misschien minder trucjes of mechaniekjes, maar door het op de juiste manier te onderhouden, geniet je er jarenlang van. De beste tips op een rijtje voor een natuursteen werkblad en een composiet werkblad.

Algemeen onderhoud van werkbladen

Je werkblad kun je het best reinigen met een microvezeldoek en een beetje gewoon zacht schoonmaakmiddel in lauw water. Het oppervlak na het schoonmaken steeds droogvegen. Je mag niet poetsen met bijtende producten zoals sterke zuren of basen. Gebruik ook geen te vette afwaszepen op uw werkblad want die laten een filmlaag achter op het oppervlak waarin bijvoorbeeld kringen van glazen op uw werkblad... snel zichtbaar zijn. Dit komt vooral voor bij gepolijste en weinig absorberende steenoppervlakken zoals de gepolijste graniet, gepolijste composiet, dekton of keramiek.

Veeg resten van vloeistoffen meteen af. Gebruik ook absoluut geen agressieve schurende middelen of schuurpoeders en/of schuursponsjes en staalwol voor het schoonmaken van uw werkblad.

Een natuursteen werkblad onderhouden

Een werkblad in natuursteen is synoniem met kwaliteit, maar vraagt ook om een flinke dosis oplettendheid. Kalkhoudende natuursteen, zoals arduin en marmer, zijn namelijk oplosbaar in zuren en mogen dus absoluut niet in aanraking komen met reinigings- en onderhoudsproducten die zuren bevatten (ph lager dan 7). Ook dranken die zuur zijn zoals fruitsappen en cola kunnen het blad definitief beschadigen. Als u vloeistoffen morst op het werkblad veegt u ze best meteen af met een droge doek en spoelt u het oppervlak daarna met water.

Gelukkig volstaat een schone doek en een beetje zacht schoonmaakmiddel opgelost in wat lauw water om de meeste vlekken te verwijderen.

Het is ook belangrijk dat er zo weinig mogelijk water bij reiniging van een natuursteen gebruik wordt, want te veel vocht kan mogelijks schade tot gevolg hebben. Vermijd ook het indrogen van water om kalkafzetting te voorkomen.

Een composiet werkblad onderhouden

Omdat composieten werkbladen bestaan uit een mengeling van hars en aggregaat-korrels, is het zeer belangrijk dat sterk oplosmiddel houdende producten niet toegepast worden op dergelijke oppervlakken. Aceton is een voorbeeld van een oplosmiddel dat je zeker niet mag gebruiken.

Composiet is ook gevoelig voor basen (ph hoger dan 7). Gebruik dus geen schoonmaakmiddelen die bleekmiddel of ammoniak bevatten zoals javel. Let dus ook op met sommige tabletten voor de vaatwasser.

Gebruik ook geen agressieve chemicaliën, zoals bijvoorbeeld in ovenreinigers of ontstoppers, deze kunnen blijvende schade toebrengen aan het oppervlak. Ook trichloorethaan, methyleenchloride, verfstripper en schoonmaakmiddelen met een hoge alkaline- of PH-waarde moet men vermijden. Gebruik geen schoonmaakproducten op basis van marmermeel, chloor of bleekwater, geen onderhoudsmiddelen op basis van siliconen. Vermijd contact met markeer- of drukinkten op composiet.

Impregneren

Granieten, marmeren en arduinen werkbladen moeten jaarlijks geïmpregneerd worden om ze enkel waterafstotend (hydrofoob), of water- en vetafstotend (hydro- en oleofoob) te maken. Composieten werkbladen moeten na plaatsing niet meer geïmpregneerd worden. De anticato composiet kan uitzonderlijk na een lange termijn nog eens geïmpregneerd worden. Vraag hiervoor raad aan professionals of uw keukenspecialist.