Hierop moet je letten bij je keukenonderhoud | Goossens Keukens

Hierop moet je letten bij je keukenonderhoud

Als je een nieuwe keuken hebt, wil je natuurlijk ook dat die er zo lang mogelijk als nieuw blijft uitzien. Regelmatig alles reinigen is de boodschap, zeker als je tijdens het kokkerellen weleens durft morsen met olie, sauzen en kookvocht. We geven je graag een aantal praktische tips voor je dagelijks keukenonderhoud.

Het belang van keukenonderhoud

De keuken is natuurlijk de plaats waar je eten klaarmaakt. Hygiëne is dan ook van groot belang. Toch is een keuken schoonmaken niet zo eenvoudig. Ze bestaat uit verschillende materialen die elk een verschillende aanpak nodig hebben. Het belangrijkst zijn je keukenfronten en je werkblad.

Poets met zachte schoonmaakmiddelen

Je keukenkasten, keukenlades en werkblad kun je het best reinigen met een beetje gewoon zacht schoonmaakmiddel dat je in de supermarkt vindt en oplost in een weinig lauw water. Je mag niet poetsen met bijtende producten zoals sterke zuren of basen. Gebruik ook geen te vette afwaszepen op uw werkblad of keukenkasten want deze laten een filmlaag achter op het oppervlak waarin bijvoorbeeld kringen van glazen op uw werkblad,... snel zichtbaar zijn. Dit komt vooral voor bij gepolijste en weinig absorberende steenoppervlakken zoals de gepolijste graniet, gepolijste composiet, dekton of ceramic.

Voorkomen is beter als genezen, veeg daarom resten van vloeistoffen op uw keuken of werkblad meteen af. Gebruik ook absoluut geen agressieve schurende middelen of schuurpoeders en/of schuursponsjes en staalwol op het werkblad, de keukenkasten of keukentoestellen van uw keuken want u kan het oppervlak onherroepelijk beschadigen. Ook het gebruik van stoomreinigers moet absoluut vermeden worden.

Bij houten fronten of panelen met een oppervlaktestructuur moet je altijd in de richting van de houtnerf of structuur poetsen. Dat is de meest efficiënte manier om het vuil te verwijderen.

keukenonderhoud

Maak je keuken niet te nat

Let op: Wees spaarzaam met water want je mag je keuken absoluut nooit kletsnat maken. Gebruik juist een zeer goed uitgewrongen, licht vochtige, zachte doek voor het schoonmaken en veeg uw keukenkasten en werkblad na reiniging ALTIJD goed droog met een zachte microvezeldoek. Want te veel gebruik van water kan uw kasten na verloop van tijd doen opzwellen en zorgt voor kalkaanslag op uw werkblad.

Je aanrecht reinigen

Aanrechten in graniet, marmer of Arduin

Omdat natuurstenen aanrechtbladen poriën hebben, moet je ze jaarlijks impregneren met een water- en/of olieresistent middel. Zo vermijd je dat er water en/of vloeibaar vuil in het aanrecht binnendringt. Het is ook belangrijk dat er zo weinig mogelijk water bij reiniging van een natuursteen gebruik wordt, want te veel vocht kan mogelijks schade tot gevolg hebben. Vermijd het indrogen van water om kalkafzetting te voorkomen. Je werkblad dus steeds droogvegen met een zachte droge doek. Gebruik ook nooit zure schoonmaakmiddelen op marmeren en arduinen werkbladen.

Aanrechten in composiet

Gebruik nooit oplosmiddelen (vb. aceton) of base schoonmaakmiddelen (vb. javel, chloor of bleekwater) op composiet werkbladen.

Aanrechten in hout

Net zoals bij werkbladen in andere materialen neem je water of vloeistof dat op je houten werkblad blijft staan meteen af, dit omdat het risico bestaat dat het werkblad gaat kromtrekken. Na een vochtige reiniging moet je het blad dan ook onmiddellijk goed droogwrijven.

Gewoon vuil op een houten aanrecht kun je verwijderen met een zacht schoonmaakmiddel en een weinig water. Uw houten werkblad moet onderhouden worden met een droge doek en minstens 1 keer per jaar behandeld worden met olie om uitdrogen, krassen en spleten te voorkomen.