De spatwand in je keuken: welk materiaal kiezen? | Goossens Keukens

De spatwand in je keuken: welk materiaal kiezen?

Tijdens het koken krijg je onvermijdelijk te maken met opspattend vet en water. Een spatwand achter je werkblad is dan ook onmisbaar. De vraag is welk materiaal daarvoor het meest geschikt is. Zo’n spatwand moet namelijk hygiënisch zijn, bestand tegen hitte en makkelijk te reinigen. We zetten voor jou de talrijke mogelijkheden op een rijtje.

De spatwand in je keuken: welk materiaal kiezen?

1.     Geschilderde wand

De wand achter je fornuis schilderen met makkelijk afwasbare verf is natuurlijk de snelste, goedkoopste en makkelijkste oplossing. Bovendien kun je kiezen uit oneindig veel kleuren. Kies wel altijd voor een hoogglansverf, want die is niet poreus.

2.     Betegelde wand

Tegels zijn een andere veelgebruikte oplossing. Je spatwand betegelen lijkt erg traditioneel, maar je hebt veel mogelijkheden. Weet wel dat voegen van tegels na verloop van tijd grauw kunnen worden.

3.     Kastmateriaal

Je kunt de afwerking voor je keukenkasten doortrekken naar je muur. Dat zorgt voor een mooi en uniform geheel. Let er wel op dat dit materiaal water- en hittebestendig is, want bij kasten is dat niet altijd zo.

4.     Spatwand in composiet

Een andere optie: het materiaal van je werkblad doortrekken naar de muur. Dit kan naadloos, wat deze oplossing extra strak én extra hygiënisch maakt. Grootste nadeel: composiet is vrij krasgevoelig en hittegevoelig.

5.     Spatwand in natuursteen

Kies je voor natuursteen, dan kies je voor een duurzaam, natuurlijk en authentiek product. Voor spatwanden in keukens wordt veel gewerkt met natuursteen, maar let wel op dat deze relatief gevoelig zijn voor hitte en krassen en dat de steen geimpregneerd moet worden. Deze oplossing is natuurlijk niet zo goedkoop en bovendien weegt natuursteen erg zwaar.

6.     Spatwand in dekton

Een alternatief voor natuursteen is dekton, dat gemaakt wordt op basis van een mix van grondstoffen. Dekton is totaal niet poreus en maar is wel hittegevoelig.

7.     Spatwand in glas

In een hedendaagse keuken is een glazen spatwand een mooie eyecatcher. Omwille van de stootvastheid wordt er gewerkt met gehard veiligheidsglas. Wil je graag een kleurtje, dan kun je kiezen voor een film die op de achterkant van het glas wordt aangebracht of voor een kleuring in de massa. Ook motiefjes zijn mogelijk.

8.     Spatwand in inox

Hou je van een industriële look, dan is een spatwand in inox (roestvrij staal of rvs) echt iets voor jou. Inox is sterk, duurzaam, hittebestendig en verkleurt niet. Bovendien is het redelijk goedkoop. Grootste nadeel is dat je vuil en vingerafdrukken op dit materiaal erg goed ziet en dat het krasgevoelig is.

9.     Spatwand in keramiek

Keramiek is zeker geschikt als spatwand want het is goed bestand tegen hitte en vocht. Het is ook niet poreus en moet dus niet geimpregneerd worden.

Heb je nog vragen over welk soort spatwand het meest geschikt is voor jouw keuken? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen.