De afmetingen van je kookeiland: de mogelijkheden op een rijtje | Goossens Keukens

De afmetingen van je kookeiland: de mogelijkheden op een rijtje

Van plan om een eigentijdse keuken te installeren? Misschien zelfs een keuken met industriële look? Dan wil je ongetwijfeld ook graag een kookeiland. Zo’n werkblad met opbergruimte centraal in je keuken is niet alleen bijzonder praktisch, het is bovendien een heuse eyecatcher. Het is wel cruciaal om de juiste afmetingen voor je kookeiland te kiezen. We vertellen je graag hoe je die bepaalt.

Maak een plan van je keuken

Een keukenontwerp maak je niet op goed geluk. Integendeel: je moet de plaats van alle kasten en keukentoestellen goed overdenken. Bekijk hoe groot de totale oppervlakte van je keuken is en wat waar komt. Stel jezelf de vraag of er voldoende bewegingsruimte overblijft als je centraal een kookeiland installeert. Reken hiervoor op 90 à 120 centimeter rondomrond. Denk ook na over waar je je eiland het best installeert om tijdens het koken zo weinig mogelijk over en weer te moeten lopen.

Een keukenontwerp kun je gewoon op papier maken, of je kunt er speciale software voor gebruiken. Met een keukenplanner is het makkelijk om snel een aantal mogelijkheden uit te testen.

Een kookeiland met of zonder bar?

Is ruimte geen enkel probleem, dan kun je zelfs overwegen om zitplaatsen aan je kookeiland te voorzien. Met enkele barkrukken creëer je meteen ook de ideale plek om te ontbijten, een snelle hap te nemen of te aperitieven.

Wil je geen bergruimte verliezen, maak dan het werkblad zo’n 40 centimeter breder is dan de keukenkasten eronder. Zo kun je barkrukken over de volledige lengte van het eiland plaatsen.

Een geïntegreerd fornuis en spoelbak?

Nog een mogelijkheid: een kookfornuis en/of spoelbak in je kookeiland integreren. Ideaal om je kookactiviteiten te centraliseren, al vergt dit natuurlijk ook extra ruimte. Zo moet een kookeiland met kookplaten minimaal één meter diep zijn, om te vermijden dat er bij het koken al te veel vet op de grond spat. Aan een kookeiland is er namelijk geen spatwand.

De ideale afmetingen voor een kookeiland

Een kookeiland kun je in principe zo groot maken als je zelf wilt, maar het heeft geen zin om te overdrijven. Laat u hierbij adviseren door uw keukenspecialist.